Hoe worden de aardbeien geteeld bij Ten Huyse Heyse?
Aardbeien planten
Bij Ten Huyse Heyse wordt het plantgoed aangekocht, terwijl sommige bedrijven hun plantgoed zelf kweken.
Wij verwijderen de uitlopers van de plant aangezien dit heel veel energie kost voor de plant. Het is belangrijk om grote planten met veel aardbeien te hebben.
In januari starten we met het van de aardbeien in onze serre.
wist-je-datje: wij jaarlijks zo'n 350.000 stuks planten
Aardbeienteelt
In april starten we met de pluk van onze aardbeien. Deze aardbeien groeien in goten (gevuld met speciaal substraat KOKOS) op een hoogte van circa één meter.
Deze manier van telen brengt heel wat duurzame voordelen met zich mee:
- de aardbeien worden beschermd tegen regen, hagel en te felle zon
- groter plantdichtheid
- uniforme aardbeien
- geen temperatuurschommelingen
- de ergonomie van het personeel is beter
- efficiënter te werk
- het water wordt opgevangen en hergebruikt
Bestuiving
Belangrijk voor een aardbeiplant is de bestuiving. Een goede bestuiving door hommels of bijen is noodzakelijk om goedgevormde vruchten te bekomen. Bij ons zal je gele dozen vinden waarin de hommels wonen om onze aardbeienplanten zo goed mogelijk te bestuiven.
Wist-je-datje: In het voorjaar zijn er nog heel wat koude en grijze dagen. Bijen vliegen niet uit op zo’n dagen, maar hommels wel!
Oogst aardbeien
Vanaf midden april starten wij met de pluk van onze aardbeien.
In onze serre wordt er niet verwarmd, waardoor wij heel weersafhankelijk zijn. Wij kunnen onze aardbeien niet 'forceren' met groeien vermits wij geen verwarming of licht in onze serre hangen hebben (geen uitstoot).
Wij telen de variëteiten Lady Emma en Karima. Dit zijn doordragers. Hiermee willen we zeggen dat de planten een gans seizoen blijven staan. Dit in tegenstelling tot junidragers (zij blijven +/- 2 maanden staan en worden daarna vernietigd om dan terug opnieuw te planten). Bijgevolg hoeven wij niet opnieuw te planten en dit bespaart ons een extra werk. Zo is het voor ons wel heel belangrijk dat wij onze plantjes goed verzorgen zodat deze niet ziek worden!
Wist-je-datje: Aardbeien zijn goed voor hart- en bloedvaten en de bloeddruk. Ze ondersteunen ook de maagfunctie.
Biologische bestrijdinsgmiddelen
Het is aan ons om ervoor te zorgen dat onze aardbeiplantjes gezond blijven. We doen dit door ze voldoende vocht en voedingstoffen te geven.
Daarnaast maken we ook gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Hiermee worden nuttige insectjes tussen onze plantjes geplaatst en dit om de niet nuttige insectjes te laten verdwijnen.
Duurzame energie
Vermits wij onze serre niet verwarmen is ons verbruik op het bedrijf beperkt. Toch proberen we dit zo optimaal te benutten, waardoor we in 2024 een investering hebben gedaan in een professionele batterij en extra zonnepanelen. Deze batterij kent een opslag van maar liefst 229kWh. Zo slaan we alle energie op die we opwekken van onze zonnepanelen. Bijgevolg belasten we minder het net en gaat er niks verloren!
Wateropslag
Naast duurzame energie zorgen wij er ook voor dat geen enkel druppel regenwater verloren gaat. Zo hebben wij grote waterputten liggen voor de opslag van ons water.
Ook wordt het 'verloren' water = drain water bij het geven aan onze aardbeiplanten terug opgevangen en hergebruikt.
Wist-je-datje: bij één van onze waterputten mooie foto's kunt maken